Kivihammas Hammaslääkäriasema

Iensairaudet ja parodontiitti

Parodontiitti voi olla oireeton, minkä vuoksi sairastumista ei itse kovin helposti huomaa. Tulehduksen merkkejä ovat ikenien verenvuoto hampaita harjatessa, lisäksi voi esiintyä ikenien punoitusta ja turvotusta. Pitkälle edennyt kiinnityskudosten kato näkyy hampaistossa selvemmin: siihen voi liittyä hampaiden liikkumista, rakoja hammasväleissä ja pahanhajuista hengitystä. 

Parodontiitti on yleensä hitaasti etenevä suun tulehdussairaus. Bakteerit aiheuttavat parodontiittia, joka tuhoaa hammasta ympäröivää ienkudosta ja leukaluuta.  Hammas voi alkuvaiheessa liikkua ja parodontiitin edetessä pahimmillaan se johtaa hampaan irtoamiseen. Parodontiitti voi olla vain yhdessä hampaassa tai se voi olla koko hampaistossa. Muita iensairauksia ovat ientulehdus eli gingiviitti sekä peri-implantiitti. Ikenellä voi esiintyä myös suun limakalvosairauksia.

Parodontiitissa ien tulehtuu ja luukato etenee kruunun läheisyydestä kohti hampaan juuren kärkeä.

Hammaslääkäri tekee vastaanotolla huolellisen ientaskumittauksen, jonka perusteella voi löytyä syventyneitä ientaskuja, ienverenvuotoa ja hammaskiveä. Parodontiitille altistavia tekijöitä on heikentynyt omahoito, hoitamaton diabetes ja tupakointi. Parodontiitti on tärkeä tunnistaa ajoissa, jotta hoidon ennuste paranee. Hoitamattomassa parodontiitissa saatetaan menettää hampaita, mikä vaurioittaa koko hampaistoa. Parodontiitti on lisäksi riski yleisterveydelle. 

Parodontiitin hoito

Parodontiitin hoito vaatii sitoutumista. Hoidon kulmakiviä ovat hyvä omahoito: huolellinen hampaiden ja hammasvälien puhdistus päivittäin. Lisäksi ammattimaiset hampaiden anti-infektiiviset hoidot, jossa hampaisto puhdistetaan. Parodontiitin hoidon jälkeen tärkeää on säännöllinen ylläpitohoito. Tupakoitsijan hoitoon kuuluu myös tupakkatuotteista vieroitus.  

Parodontiitin hoidossa on tavoitteena pysäyttää tulehdus ja estää kudostuhon eteneminen. Potilaan tulee sitoutua kotona tapahtuvaan omahoitoon hammaslääkärin tai suuhygienistin antamien ohjeiden mukaan. Anti-infektiivisessä hoidossa bakteeripeitteet ja niitä ylläpitävät tekijät, kuten hammaskivi, poistetaan mahdollisimman tehokkaasti hampaiden pinnoilta. Tarvittaessa toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Vaikean parodontiitin hoidossa saatetaan perushoidon lisäksi tarvita mikrobilääkitystä eli antibioottikuuria, leikkausta tai molempia edellä mainittuja sekä purennan kuntouttamista. 

Puhdistuksen jälkeen ikenissä voi olla arkuutta ja hampaissa vihlomista parin päivän ajan. Joskus saattaa nousta vähän kuumetta tai potilas tuntee itsensä huonovointiseksi, mutta oireet eivät yleensä vaadi mitään hoitoa. Kiinnityskudosten paranemisen seurauksena voi esiintyä myös ikenien vetäytymistä.

Milloin parodontologille hoitoon?
Milloin suuhygienistille?