Kivihammas Hammaslääkäriasema

Hammasimplantit

Hammasta ei aina pystytä säilyttämään ja se voidaan joutua poistamaan syvän karieksen, juuren halkeamisen tai pitkälle edenneen iensairauden vuoksi. Hammas voi puuttua myös synnynnäisesti. Implanttihoidolla voidaan korvata yksi tai useampi hammas.  

Yksittäisen puuttuvan hampaan ensisijainen korvausvaihtoehto on yleensä implantti. Implantoinnissa titaaninen keinojuuri eli fikstuura asetetaan leukaluuhun ja useamman kuukauden luutumisen jälkeen näkyvä osa eli kruunu kiinnitetään paikalleen.

Kruunuosa kiinnitetään keinojuureen kruunun läpi kulkevalla ruuvilla.

Implantin päällä oleva proteettinen rakenne on yleensä kiinteä: kruunu tai silta. Ne ovat tavallisesti ruuvikiinnitteisiä, mutta joskus myös sementoituja. Ruuvikiinnitteiset rakenteet voidaan tarvittaessa irrottaa esim. ienhoidon yhteydessä.

Useita puuttuvia hampaita korvattaessa kiinteän sillan vaihtoehto on implanttikantoinen proteesi. Tällä irrotettavalla akryylisellä tai osittain metallisella proteettisella ratkaisulla korvataan osa hampaistosta tai koko hampaisto. Se kiinnittyy tukevasti implanttien varaan, jolloin proteesi ei heilu.

Irrotettava implanttikantoinen peittoproteesi korvaa koko alahammaskaaren.
Kiinteä koko leuan ruuvikiinnitteinen silta korvaa alahampaiston.

Implanttihoidon edellytyksiä on hyvä omahoito, terveet ikenet, hyvä yleisterveys ja tupakoimattomuus. Yleensä vuosia puuttuneen hampaan kohdalla leukaluussa tapahtuu luukatoa. Kuitenkin omaa luuta tai keinoluuta käyttämällä voidaan muokata leukaluun rakennetta implanttihoidolle soveltuvaksi. Lisäksi menetettyä luuta voi kompensoida yläleuassa esim. sinusaugmentaation avulla.

Keinojuuren eli fikstuuran valinnassa käytämme Euroopassa hyvinä tunnettuja Straumannin ja Dentsply Astran implantteja. Implanttihoidon huolellisella suunnittelulla vältytään myöhemmin ongelmilta, jotka  voivat liittyä esim. implantin virheelliseen asentoon, implanttia ympäröivään ohueen limakalvoon tai epäsuotuisan proteettisen rakenteen aiheuttamiin puhdistusongelmiin.

Implanttileikkauksessa on mukana suukirurgin lisäksi parodontologi, jolloin leikkauksessa varmistetaan, että ien asettuu implantin ympärille parhaimmalla mahdollisella tavalla. Implanttihoito alkaa konsultaatiokäynnistä suukirurgilla tai parodontologilla. Ajanvaraukset suukirurgille ainoastaan puhelimitse, parodontologeille myös nettiajanvarauksen kautta. Ennen implanttihoidon alkua tulee oma hampaisto olla tarkastettu ja hoidettu.

Implanttihoidon onnistumiseen hoidon jälkeen voi osaltaan vaikuttaa myös itse. Hoidon jälkeen on tärkeää käydä säännöllisesti hammashoidossa, sillä monesti implantit vaativat enemmän huoltamista kuin omat hampaat ja mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa. Implantin proteettinen rakenne ja sitä ympäröivän ikenen kunto tulee tarkistaa sekä puhdistaa ammattihenkilön toimesta vähintään kerran vuodessa. Ja kaikkein tärkeintä on tehdä omahoito huolellisesti hammaslääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Implanttihoidon kustannukset

Varaa aika implanttikonsultaatioon tarkempaa kustannusarviota varten verkkoajanvarauksen kautta tai soittamalla.