Valkaisumenetelmät
Laservalkaisu
Laservalkaisu toteutetaan suuhygienistin toimesta vastaanotolla ja se on tällä hetkellä nopein ja tehokkain valkaisukeino. Hampaan ulkopinnoille sivellään geelimuotoista vaalennusainetta, joka aktivoidaan laservalolla. Valkaiseva aine on titaanioksidi tai klorofylli (lehtivihreä). Samalla hoitokäynnillä tehdään kolme 8-10 minuuttia kestävää valkaisukäsittelyä. Laservalkaisun etuna on sen tehokkuus ja hampaiden värisävy vaalenee useita asteita. Lisäksi valkaisun lopputulos saavutetaan yhdellä hoitokäynnillä.
Vaalenemista tapahtuu tavallisesti aina, jopa 5–10 astetta yhdellä valkaisukerralla. Hampaiden vaalenemistulos on hyvin yksilöllinen eikä sitä voi vertailla hampaistojen välillä tai ennustaa etukäteen.
Kevytvalkaisu
Hampaiden vaaleus ei ole yleensä ikuista ja valkaisun jälkeen värjäävät ruoka-aineet ja tupakointi aiheuttavat hampaissa tummentumista. Kevytvalkaisussa vastaanotolla tehtävällä lyhytkestoisella laservalkaisulla kirkastetaan jo aiemmin valkaistujen hampaiden väriä. Kevytvalkaisua voidaan myös käyttää silloin, kun hampaiden oma värisävy on jo alkutilanteessa vaalea.
Kotivalkaisu
Kotivalkaisu edellyttää alkuun muutaman hoitokäynnin suuhygienistin vastaanotolla ja kotona tehtäviä valkaisukertoja usean päivän ajan. Kotivalkaisun etuna on kuitenkin se, että jatkossa valkaisun voi itse toteuttaa kotona myöhemmin uudestaan. Ensikäynnillä otettujen mallien perusteella hammasteknikko valmistaa muoviset, yksilölliset muotit. Toisella käynnillä muotit sovitetaan ja vastaanotolta saatujen ohjeiden mukaisesti vaalennuksen voi aloittaa kotona. Vaalennusaineena käytettyä karbamidiperoksidigeeliä, jota pidetään muoteissa hampaita vasten yleensä öisin tai muutaman tunnin päiväsaikaan. Karbamidiperoksidin vahvuutta on useita ja näin ollen hampaiden vaalentumisen nopeus vaihtelee aineen tehon mukaan. Lisäksi valkaisunopeuteen vaikuttaa käyttökertojen määrä, mutta vaalea lopputulos saavutetaan yleensä n. 1-2 viikon kuluttua.
Soodapuhdistus eli jauhepuhdistus
Soodapuhdistusta käytetään biofilmin rikkomiseen, värjäytymien poistoon sekä hampaan pinnan puhdistamiseen. Se ei itsessään vaalenna hampaan värisävyä, vaan poistaa hampaan pinnalla olevia esim. tupakasta, kahvista tai klooriheksidiiniä sisältävästä suuvedestä aiheutuvia värjäytymiä. Puhdistus saa hampaisiin kuitenkin vaaleamman ja puhdistetun vaikutuksen. Soodapuhdistus tehdään aina ennen valkaisutoimenpidettä.
Yksittäisen hampaan vaalennus
Lisää tietoa tulossa pian!