Ardita ja mikroskooppi 1920
Kivihammas Hammaslääkäriasema

Juurihoito

Tavallinen syy juurihoidolle on karieksen aiheuttama reikä, joka ulottuu hampaan hermoon saakka. Kuitenkin joskus juurihoidon tarve voi ilmetä röntgenkuvista sattumalöydöksenä. Ensisijaisesti hammas pyritään aina säilyttämään, sillä hyvin juurihoidettu ja restauroitu hammas on vähintään yhtä kestävä ratkaisu kuin hammasimplantti. Päätös hampaan juurihoidosta tehdään hampaan kunnon, potilaan yleisterveyden, omahoidon, muun hampaiston tilanteen ja potilaan toiveen perusteella.

Juurihoito

Syvä karies voi aiheuttaa voimakasta vihlontaa kylmälle ja kuumalle. Tällöin hoitona on joko lääkepaikkaus estämään mahdollista juurihoitoa tai suoraan juurihoidon aloitus, mikäli karies on jo hermokanavaan asti ulottuva. Muita syitä juurihoidolle voi olla esim. hiushalkeama tai trauma. Joskus infektoitunut hammas löydetään sattumalöydöksenä röntgenkuvasta. Infektoituneen hampaan akutisoituessa oireina esiintyy jomottavaa hammassärkyä, puruarkuutta, turvotusta ja hampaan liikkuvuutta. Juurihoidon tarkoitus on saada oma hammas säilytettyä ja välttyä hampaan poiston jälkeen implanttiihoidolta tai muulta proteettiselta ratkaisulta. Mikäli juurihoitoa ei voida tehdä esim. hampaan halkeaman vuoksi, hoitona on hampaan poisto. Joskus useampijuurisen hampaan kohdalla voidaan tosin poistaa vain yksi juurista.

Miten juurihoito tehdään?

Hammas eristetään suuontelosta hampaan ympärille laitettavalla tiiviillä suojakumilla (kofferdam). Hampaan sisällä oleva hermo-verisuonikudos poistetaan ja kanavaontelot desinfioidaan klooripitoisella huuhteluaineella. Kaikki kanavat tulee löytää, sillä yksittäinen hoitamaton juurikanava ylläpitää infektiota hampaassa. Kaikkien kanavien puhdistuksen jälkeen hoitokäynnin päätteeksi hampaan sisälle laitetaan lääkeaine, joka estää bakteerien kasvun ontelossa ja lääkeaine saa vaikuttaa yleensä muutaman viikon ajan. Toisella hoitokäynnillä hampaan kanavat täytetään ja juurihoito on valmis. Joskus hoitokäyntejä tarvitaan useampi kuten esim. uusintajuurihoidon tai kirurgisen hoidon yhteydessä. Hyvin tehty paikkaus tai hampaan kruunutus juurihoidon päätteeksi estää hampaan uudelleen infektoitumisen. Juurihoidettu hammas on hyvä kontrolloida jälkikäteen, viimeistään vuoden kuluttua, jolloin röntgenkuvasta nähdään juurihoidon onnistuminen.

Juurihoidon vaiheet

Juurihoidon vaiheet.

Juurihoidon eli endodontian erikoishammaslääkäri tekee ainoastaan juurihoitoja. Hammassäryn yhteydessä perushammaslääkäri antaa ensiavun, jolloin hammas saadaan rauhoittumaan ja särky poistettua. Hän voi tehdä myös juurihoidon loppuun asti, mikäli hampaassa ei ole poikkeavaa ja kanavat avautuvat hyvin juuren kärkeen asti. Tietyissä vaikeammissa tapauksissa esim. ahtautuneiden juurikanavien kohdalla, suositeltavaa on, että juurihoidon tekee juurihoidon erikoishammaslääkäri, jolla on käytettävissä erikoisvälineet (esim. mikroskooppi) mahdollisten halkeamalinjojen tarkistamiseen ja ohuiden kanavien löytämiseen sekä erikoismateriaalit ja -välineet haasteellisempiin tapauksiin.

Milloin juurihoidon erikoishammaslääkärille?
  • Takahampaiden juurihoidot olisi hyvä toteuttaa useiden kanavien vuoksi
  • Juurihoito lapsilla ja nuorilla
  • Tapaturman aiheuttamat juurihoidot
  • Ahtautuneet juurikanavat
  • Resorptiot
  • Juurenkärjessä kysta
  • Uusintajuurihoito, kun ensimmäinen juurihoidon jälkeen infektio ei parane esim. röntgenkuvan perusteella
  • Juurihoidon yhteydessä ilmennyt ongelma esim. instrumentti katkennut kanavaan
  • Perushammaslääkäri toteaa juurihoidon olevan haasteellinen (esim. halkeamaepäily, löytämätön juurikanava, resorptio, kysta)

Kivihampaassa toimii juurihoidon erikoishammaslääkäri Ardita Shala sekä juurihoitoihin perehtynyt hammaslääkäri Ira Kaivola. Ehl Ardita Shalan ajanvaraus puhelimitse. Myös muut hammaslääkärit tekevät tavanomaisia juurihoitoja.