Esteettinen hammashoito

Hampaiden vaalennus

Hampaiden pinnalle muodostuu värjäytymiä mm. tupakasta, teestä, punaviinistä ja klooriheksidiiniä sisältävistä suuvesistä. Pintavärjäymät saadaan poistettua suhteellisen hyvin vastaanotolla tahna- tai soodapuhdistuksella. Hampaiden väri taas vaihtelee keltaisen, harmaan ja ruskean sävyissä. Hampaiden vaalennuksessa pyritään muuttamaan hampaiden omaa väriä vaaleammaksi. Ennen hampaiden valkaisua hampaat ja limakalvot tarkastetaan. Tulehdukset ja reiät hoidetaan ennen valkaisua. Valkaisua ei tehdä raskaana oleville eikä imettäville äideille. Vaalennuksen tulosta on vaikea ennustaa etukäteen, koska hampaan kiilteen rakennetta ei voida mitata. Vaalennus ei muuta muovipaikkojen, kruunujen tai kuorikoiden väriä. 

Valkaisu tavat

Vastaaanotolla hoitotuolissa tehtävissä valkaisuissa käytetään vahvempia vetyperoksidipohjaisia vaalennusaineita. Vaalennustuloksen näkee heti, joskin väri tasoittuu kahden viikon aikana. 

Kotona tehtävää yövalkaisua varten varataan kaksi aikaa. Ensimmäisellä kerralla otetaan jäljennökset hampaista valkaisumuotteja varten. Toisella kerralla potilas saa henkilökohtaiset muotit, valkaisuaineet ja ohjeet niiden käytöstä. Valkaisumuoteissa käytetään miedompaa karbamidiperoksidia keskimäärin 5-7 yötä. Muotteja voi jatkossaa käyttää useampia vuosia ja ostaa ainoastaan vastaanotolta valkaisuaineet. Vaalennuksen tulosta voi itse seurata yön yli tapahtuneen valkaisun jälkeen.

Vaalennuksen jälkeen

Hampaiden valkaisun jälkeen on syytä varoa värjääviä ruokia, juomia sekä tupakointia parin päivän ajan. Valkaisun yhteydessä tai sen jälkeen hampaat saattavat olla arat kylmälle ja kosketukselle. Tämän vuoksi vihlomista estävät hammastahnat ovat hyvänä lisänä. Tahnojen käyttö on hyvä aloittaa jo ennen valkaisua.